چگونه اوتیسم درمان میشود| درمان اوتیسم| اوتیسم

از آنجایی که هر یک از کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم علائم و نشانه های منحصر به فردی دارند باید روش‌ هایی که برای درمان آنها در نظر گرفته می شود با نیازها و شرایط آنها همخوانی داشته باشد. روش های درمانی متعددی وجود دارد که توانسته است به طرز موفقیت آمیزی به بهبود مهارت های یادگیری ارتباطی و اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم کمک کند.

درمان اوتیسم

اوتیسم
از آنجایی که هر یک از کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم علائم و نشانه های منحصر به فردی دارند باید روش‌ هایی که برای درمان آنها در نظر گرفته می شود با نیازها و شرایط آنها همخوانی داشته باشد. روش های درمانی متعددی وجود دارد که توانسته است به طرز موفقیت آمیزی به بهبود مهارت های یادگیری ارتباطی و اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم کمک کند. در بخش زیر به برخی از روش هایی که برای درمان این اختلال مورد استفاده قرار می گیرد اشاره می کنیم.

تحلیل رفتاری کاربردی

تحلیل رفتار کاربردی رایج ترین روش برای درمان کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم است که توسط اکثر پزشکان و متخصصان پذیرفته شده است. در صورتی که این روش در سنین پایین و زیر سن ۵ سال شروع شود اثربخشی بسیار خوبی برای کودک خواهد داشت البته کودکانی که از سن ۵ سالگی گذشته اند نیز می توانند از مزایای این روش بهره بگیرند. این روش به کودکان برای یادگیری مهارت‌ های اجتماعی، حرکتی، کلامی، رفتاری و استدلالی کمک می کند و به مدیریت رفتارهای چالش برانگیز آنها می پردازد. روش تحلیل رفتار کاربردی برپایه آموزش این مهارت ها از طریق مشاهده و تقویت روابط مثبت قرار دارد.

برای آن که کودک شما بتواند از مزایای عالی این روش بهره ‌مند شود به درمان فردی نیاز دارد و باید در طول هفته بیست تا چهل ساعت تحت درمان قرار بگیرد. یکی از معایب این روش به پرهزینه بودن آن ارتباط دارد. این روش درمانی اثرگذاری بالایی دارد که شما نیز به عنوان پدر و مادر کودک باید آموزش های لازم را ببینید تا بتوانید به کودک تان آموزش بدهید و به تقویت رفتارهای مثبت او بپردازید. این روش مستلزم صرف زمان و یادگیری مهارت‌ های بسیار زیادی است اما باید بدانید که به شما و کودکتان برای یادگیری مهارت های لازم کمک خواهد کرد و ریسک آن که کودک شما در آینده در رفتارهای منفی و ناسالم و پر خطر شرکت داشته باشد را به حداقل می ‌رساند.

 

مداخله رشد و نمو ارتباط

اوتیسم
مداخله رشد و نمو ارتباط یک روش نسبتا جدید است که برای درمان اختلال طیف اوتیسم به کار می رود. طراحان این روش جدید عقیده دارند که این روش آموزشی زمانی بیشترین میزان اثرگذاری را دارد که کودکان در سنین پایین تحت درمان قرار بگیرند اما به طور کلی می تواند به همه افراد مبتلا به اوتیسم در همه سنین کمک کند. هدف از کاربرد این روش درمانی کمک به کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم است تا بتوانند نحوه منعطف فکر کردن و حضور در ارتباطات اجتماعی و تعامل با سایر افراد را یاد بگیرند. به طور کلی این روش درمانی به کودکان کمک می کند روابط خود را با پدر و مادر و سایر اعضای خانواده توسعه دهند.

این روش شباهت زیادی به سایر روش‌ های موجود دارد زیرا بر روی نقص اصلی که همان مهارت های اجتماعی و ارتباطی از تمرکز دارد. حضور پدر و مادر در این روش اهمیت به سزایی دارد و آنها نحوه استفاده از همه فرصت ها را به عنوان لحظات قابل آموزش یاد می گیرند. این لحظات همان فرصت هایی هستند که کودک را برای حضور در جامعه و استفاده از مهارت های اجتماعی آماده می کند. از آنجایی که مداخله رشد و نمو ارتباط یک روش نسبتا جدید است شواهد و مدارک بالینی چندانی وجود ندارد که میزان اثرگذاری آن را به خوبی نشان دهد. با این حال تحقیقاتی که توسط طراحان این روش انجام شده است حاکی از بهبود مهارت های کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم است.

اگر شما قصد دارید به کودک خود کمک کنید باید در این کارگاه ها شرکت کنید تا بتوانید نحوه ارائه یک برنامه مداخله گرانه موثر را به کودک خود یاد دهید. بدون شک این آموزش ها با صرف زمان همراه است و یک روش پرهزینه محسوب می شود.

یکپارچه سازی حسی و روش های درمانی مرتبط

اوتیسم
تعداد زیادی از کودکانی که دچار اختلال طیف اوتیسم هستند مشکلات حسی دارند و برخی از آنها نسبت به تعدادی از محرک های محیطی از قبیل نور، سر و صدا یا لمس شدن حساسیت بسیار زیادی دارند اما برخی دیگر چنین مشکلی ندارند. روش های متعددی وجود دارد که توانسته است به طرز موفقیت آمیزی به درمان کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم کمک کند. اگرچه این روش های درمانی می توانند به کودکان کمک کنند هیچ گونه مستند علمی وجود ندارد که نشان دهد در درمان این اختلال موثر هستند. پزشکانی که در زمینه درمان مشکلات حسی این کودکان مهارت دارند به صورت فردی با آنها کار می کنند.

هدف از انجام این روش درمانی این است که بتوان به کودکان کمک کرد عکس ‌العمل بهتری به محرک های خارجی داشته باشند. به عنوان مثال در صورتی که کودک نسبت به لمس شدن حساسیت بسیار زیادی دارد پزشک به تدریج به او کمک می کند از این احساس منفی رها شود. پزشک با وسایل مختلف به پوست کودک ضربه می زند تا کودک بتواند به این احساسات عادت کند و آنها را بپذیرد. پزشک سعی می کند در قالب بازی های هیجان انگیز به آموزش مهارت های مورد نیاز کودک بپردازد. پزشک کودک را وادار به انجام چیزی نمی کند اما سعی می کند با کنار زدن محدودیت های کودک به او کمک نماید.

 

پزشک از روش ‌های درمانی حسی مختلف برای رفع مشکلات متعددی که کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم با آن مواجه هستند استفاده می کند تا به تدریج مشکلات کودک برطرف گردد.

کار درمانی

کاردرمانی بر روی رشد و تکامل فرد و ارتباطات او با محیط از طریق و انجام فعالیت روزمره تمرکز دارد. متخصص کار درمانی در زمینه مسائل اجتماعی، عاطفی و فیزیولوژیکی بیماری تخصص دارد و بیماران خود کمک می ‌کند بتوانند زندگی مستقلی داشته باشند و بر ناتوانی خود غلبه کنند. متخصص کار درمانی به عنوان بخشی از یک گروه فعالیت می ‌کند که این گروه شامل پدر و مادر، معلمان کودک و سایر متخصصین است و هدف آنها کمک به کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم می باشد. آنها بر هدف های مختلفی از قبیل تعاملات اجتماعی، رفتار فردی و عملکرد کودک در مدرسه تمرکز می ‌کنند. پس از آن که متخصص کار درمانی توانست اطلاعات لازم را به دست بیاورد یک برنامه درمانی را برای کودک طراحی می ‌کند.

هر چه فرآیند درمان زودتر شروع شود کودک پیشرفت بهتری خواهد داشت. کار درمانی به تلفیق استراتژی های مختلف می پردازد تا کودک بتواند عکس ‌العمل بهتری به محیط اطرافش داشته باشد. به عنوان مثال حل کردن پازل به کودک برای هماهنگی و آگاهی از بدنش کمک می کند این اقدامات باعث می شود زندگی کودک کیفیت بهتری در مدرسه و منزل داشته باشد.

گفتار درمانی

اوتیسم
برخی از کودکانی که دچار اختلال طیف اوتیسم هستند به لحاظ تکلف و ارتباطات غیر کلامی مشکلات حادی دارند و نمی ‌توانند ارتباطات اجتماعی داشته باشند به همین دلیل گفتار درمانی یک بخش مهم در فرآیند درمان کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم محسوب می شود. گفتار درمانی می تواند به بررسی تعداد زیادی از مشکلات ارتباطی در کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بپردازد. حدود یک سوم از کودکانی که دچار اوتیسم هستند به لحاظ تولید صداها برای تعامل و برقراری ارتباط با دیگران مشکل دارند و نمی توانند حرف بزنند.

متخصص گفتار درمانی با ارائه یک برنامه جامع و مناسب به کودکان کمک می کند بر این مشکل خود غلبه کنند و بتوانند با دیگران صحبت کنند. هرچه زودتر برنامه گفتار درمانی شروع شود برای کودک بهتر است به همین دلیل بهترین زمان شروع برنامه گفتار درمانی قبل از سن ۲ سالگی است. در برخی موارد امکان تشخیص اختلال اوتیسم در اوایل ۱۰ تا ۱۲ ماهگی وجود دارد و می توان برنامه گفتار درمانی را هر چه زودتر شروع کرد تا کودک از مزایای این روش بهره ‌مند شود.

 

مترجم: لیلا عبدالملکی

منبع

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.