زمان مناسب برای طلاق
در اکثر مواقع پدر و مادرهایی که تصمیم به جدایی می گیرند از خود می پرسند که چه زمانی برای طلاق گرفتن مناسب است و در چند سالگی فرزند خود می توانند برای جدایی اقدام کنند. به طور کلی نمی توان یک سن خاص را برای کودک در نظر گرفت و او را با طلاق رو به رو کرد اگر شما به طور مداوم به این مسئله فکر می کنید در این مقاله قصد داریم به چند نکته مهمی که باید در خصوص زمان مناسب تصمیم گیری برای طلاق به آن توجه کنید را توضیح دهیم.
نکات مهم قبل از طلاق
- قبل از آنکه برای طلاق و جدا شدن از یکدیگر تصمیم بگیرید میزان وابستگی فرزندتان را به خود به عنوان پدر یا مادر ارزیابی کنید. کودکانی که دلبستگی شدیدی به هر دو والد دارند قطعاً شرایط دشواری خواهد داشت زیرا احساس می کنند باید به هر دوی شما وفادار باشند. به علاوه به خاطر داشته باشید که کودک شما حق دارد همان ارتباطی را با پدر و مادر خود داشته باشد که قبل از طلاق با آنها داشته است پس کاملاً در این خصوص احتیاط کنید.
- گاهی اوقات کودکان علاوه بر طلاق پدر و مادر ممکن است با مسائل دیگری از قبیل تغییر مدرسه، تغییر محیط زندگی یا حتی از دست دادن حیوان خانگی مورد علاقه خود مواجه شوند و به شدت جدایی از پدر و مادر بر سلامت روان کودک تاثیرات منفی خواهد گذشت.
- میزان اختلافات پدر و مادر و تعارضات آنها با یکدیگر و مشاهده این مسئله توسط کودک و شدت اختلاف آنها عاملی است که می تواند جدایی را برای کودک ساده تر کند.
- تاثیرات بلند مدت و کوتاه مدت طلاق بر کودکان غیر قابل انکار است. یکی از این موارد به مسائل مالی ارتباط دارد و تحقیقات انجام شده نشان داده است که زنان و کودکان پس از طلاق توانایی مالی کمتری خواهند داشت و ممکن است به مشکلات متعددی بر بخورند. اگر شما تصمیم دارید که از همسر خود جدا شوید حتماً به این بعد بسیار مهم توجه کنید چرا که باید بتوانید ضروریات زندگی کودک از قبیل خوراک، پوشاک و سر پناه را برای او فراهم کنید و حتما به خاطر داشته باشید که هرچه کودک شما بزرگ تر شود نیازهای مالی او افزایش پیدا خواهد کرد. قبل از آنکه تصمیم بگیرید که حضانت فرزند خود را قبول کنید به مسائل مالی توجه ویژه داشته باشید.
- هنگامی که پدر و مادر تصمیم به جدایی و طلاق می گیرند و کودک مجبور می شود با یکی از والدین خود زندگی کند به احتمال زیاد مدرسه او تغییر می کند و این مسئله به معنای جدا شدن از دوستان و ورود به یک فضای ناشناخته است. در حقیقت تغییر مدرسه با تغییرات بسیار زیادی همراه است و برخی از کودکان نمی توانند به راحتی با شرایط جدید کنار بیایند چرا که آنها به دوستان و معلم خود تعلق خاطر دارند و جدا شدن از آنها بسیار دشوار خواهد بود. این مسئله در مواردی که کودک مجبور می شود به یک شهر جدید برود شدیدتر خواهد.
- درباره دوستان فرزند خود تحقیق کنید و به شناسایی کودکانی بپردازید که تجربه طلاق و جدایی پدر و مادر را دارند. داشتن چنین دوستانی می تواند به کودک شما کمک کند چرا که دیگر احساس تنهایی و انزوا نخواهند کرد و می توانند با شرایط بهتری طلاق شما را درک کنند و احساس تنهایی نکنند. هنگامی که این گروه از کودکان با یکدیگر صحبت می کنند و با کودکان که شرایط مشابهی را دارند مواجه می شوند احساسات منفی از آنها دور می شود.
- توانایی خود و همسرتان را در خصوص تغییرات حاصل از طلاق و جدایی را ارزیابی کنید تا بتوانید میزان توانمندی خود را در خصوص مراقبت از کودک که خود به تنهایی و بدون کمک دیگر بررسی نماید. حمایت و مواظبت از کودک پس از طلاق نیازمند تلاش و صبر و حوصله مضاعف است و از آنجایی که شما همراه و شریک زندگی ندارید با شرایط دشواری مواجه خواهید شد.
- پس از طلاق مجبور هستید به خاطر فرزندتان با همسر سابق خود ارتباط داشته باشید در این شرایط باید عاقلانه برخورد کنید. هنگامی که کودک خود را نزد پدر یا مادرش می برید از بد اخلاقی کردن پرهیز کنید و در عوض سعی کنید خوش برخورد باشید تا کودک بتواند بر احساسات ضد و نقیض خود غلبه کند. در چنین شرایطی شما به کودک خود یک نوع احساس پایدار را انتقال خواهید داد و کودک می تواند با تغییرات شدید خانوادگی کنار بیاید. در این موارد باید به خاطر کودک تان غرور خود را کنار بگذارید و همه تلاش تان را برای پایدار کردن عواطف و احساسات کودک خود به کار بگیرید.
- گذر از تغییرات برای همه افراد دشوار است و این مساله در خصوص کودکان شدت بیشتری دارد. همه کودکان تجربیات یکسانی از طلاق و جدایی پدر و مادر نخواهند داشت. اگر کودک شما قبلاً تجربه تغییر مدرسه یا محل زندگی را داشته است و به سختی با شرایط جدید کنار آمده است کاملا آماده باشید چرا که تجربه تغییرات پس از طلاق شدید تر و عمیق تر خواهد بود به احتمال زیاد کودک شما تجربه دشوارتری خواهد داشت.
- سن کودک عاملی است که در طلاق پدر و مادر مهم تلقی می شود. در صورتی که پدر و مادر در دوران طفولیت کودک از هم جدا شده باشند فرزند آنها خاطرات بسیار کمی را از زندگی با خانواده خود خواهد داشت. هر چه میزان تعلق خاطر کودک به پدر و مادرش بیشتر باشد و هویت او با خانواده بیشتر عجین شده باشد جدایی از پدر و مادر و قبول کردن تغییرات پس از طلاق برای او دشوار خواهد شد.
مراجعه به روان شناس پس از طلاق
هیچ یک از این دلایل به معنای موافقت یا مخالفت با پدیده طلاق نیست چرا که گاهی اوقات شرایطی پیش می آید که طلاق و جدایی تنها راه حل موجود است. زن و شوهر تنها افرادی هستند که می توانند به صورت قطعی در این خصوص تصمیم گیری کنند و صلاح خود و خانواده را مشخص کنند. روانشناسان عقیده دارند که خانواده درمانی پس از طلاق کاملاً ضروری است تا هر دو طرف بتوانند با این مسئله بسیار مهم کنار بیایندـ روانشناسان با تجربه ما می توانند به شما برای ایجاد ارتباطات جدید و برداشتن گام های سودمند به سوی زندگی سالم پس از طلاق و قبول کردن تغییرات حاصل از آن کمک کنند.
مترجم: لیلا عبدالملکی