درمان بیش فعالی بدون دارو
درمان بیش فعالی بدون دارو
تولید داروهایی که برای درمان اختلال بیش فعالی و کم حواسی به کار می روند، در سده های اخیر ، پیشرفت چشم گیری کرده است.تحقیقات نشان می دهد که در فاصله ی سال های 2003 الی 2011 ، بروز اختلال بیش فعالی در کودکان 41 درصد افزایش پیدا کرده است.علاوه بر این چیزی حدود 11 درصد از کودکان 4 الی 17 ساله به این اختلال دچار شده اند که به این معنیست چیزی حدود 6.4 میلیون کودکان بیش فعالی دارند.
اگر ترجیح می دهید که بیش فعالی کودک خود را از طریق دارو ، درمان نکنید ، راه های طبیعی تری نیز وجود دارند
درمان دارویی بیش فعال
داروهای بیش فعالی می تواند علائم این بیماری را از طریق به متعادل کردن و بهبود دادن انتقال دهنده های عصبی بهتر کند.
انتقال دهنده های عصبی ،موادی شیمیایی هستند که سیگنال ها را از نورون های مغزی و بدن انتقال می دهند.
انواع مختلف دارو برای درمان بیش فعالی وجود دارد. از جمله :
- تحریک کننده هایی مانند آمفتامین یا آدرال (که به تمرکز و پرت شدن حواس کمک می کنند )
- غیر محرک هایی مانند آتوموکستین یا بوپروپیون که در صورتی استفاده می شوند که عوارض جانبی ناشی از مصرف محرک ها بسیار زیاد باشد و نتوان آن ها را کنترل کرد و یا این که بیمار، به عارضه های دیگری نیز دچار باشد که مصرف محرک ها برای او قدغن باشد.
گرچه این داروها می توانند موجب افزایش تمرکز شوند اما هم چنین ممکن است منجر به عوارض جانبی خطرناکی نیز گردند. از جمله :
- مشکلات خواب
- نوسانات روحی
- از دست دادن اشتها
- مشکلات قلبی
- افکار یا اقدام برای خودکشی
هیچ گونه تحقیقاتی راجع به اثرات طولانی مدت این نوع داروها صورت نگرفته است.اما هر آن چه که انجام گرفته ، نشان می دهد که خطرات بالقوه ی این داروها زیاد است.این تحقیقات ثابت کرده است که مصرف دارو در کودکان 5 الی 14 سال ، موجب پیشرفت های چشم گیری در میزان تمرکز و دقت این کودکان شده است اما تاثیر قابل توجهی بر روی عملکرد اجتماعی و ادراک این کودکان نداشته!!
در عوض، مصرف این داروها موجب افزایش فشار خون کودک شده و اثرات مخرب فراوانی داشته اند که همین مسئله، سبب شده است که دیگر درمان های غیر دارویی نیز مطرح شوند و به عنوان روش های جایگزین از آن ها استفاده گردد.
1- رنگ های غذایی و افزودنی ها را فراموش کنید
درمان های جایگزین می توانند به کنترل برخی علائم این اختلال کمک کنند. از جمله این علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- به سختی توجه کردن به یک مسئله
- مشکلات مربوط به نظم
- فراموشکاری
- حواس پرتی مداوم
برطبق تحقیقاتی که در “کلینیک مایو” صورت گرفته است ، اثبات شده که برخی رنگ های غذایی و افزودنی ها موجب افزایش رفتارهای بیش فعالانه در کودکان می شود.به همین خاطر بهتر است از مصرف این نوع غذاها خودداری کنید
- بنزوات سدیم، که معمولا در نوشابه های گازدار، سس گوجه فرنگی سالاد و آب میوه ها یافت می شود
- غذاهای نارنجی یا زرد رنگ که می تواند در نان سوخاری، غلات، آب نبات و نوشیدنی های سبک یافت شود.
- (تارتازین)، که می تواند در غذاهایی مانند ترشی، غلات و حبوبات، گرانولا و ماست یافت شود
- (قرمز آلورا)، که می تواند در نوشابه های سبک، داروهای کودکان، دسر های ژلاتینی و بستنی یافت شود
بیوفیدبک را امتحان کنید
بیوفیدبک نوعی از نوروتراپی است که می تواند امواج مغزی را اندازه بگیرد. در سال 2011 ثابت شد که بیوفیدبک می تواند درمان قابل اطمینانی برای بیش فعالی باشد
ممکن است در طول جلسات، کودک بازی های ویدیویی خاصی را انجام دهد.به آن ها وظایفی داده می شود که باید رویشان تمرکز کنند.این گونه بازی ها به کودک کمک می کند که به مرور زمان تکنیک های تمرکز را یاد بگیرند.به تدریج کودک یاد می گیرد که علائم اختلال خود را تشخیص داده و آن ها را اصلاح کند.
زمانی را در بیرون از منزل سپری کنید
سپری کردن زمان در بیرون از منزل برای کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی (ADHD) بسیار مفید است.شواهدی قوی وجود دارد که نشان می دهد سپری کردن 20 دقیقه در روز بیرون از منزل می تواند برای تمرکز کودک بسیار مفید باشد.دیدن گیاهان سبز و محیط شاداب برای این دسته از کودکان فوق العاده است .
در سال 2011 تحقیقاتی صورت گرفت که نشان می دهد ، بیرون از منزل بودن و استفاده از محیط سبز اطراف می تواند برای افراد مبتلا به اختلال بیش فعالی بسیار موثر و مفید باشد.
درمان شناختی رفتاری
برای کودکانی که اختلال بیش فعالی وخیم دارند ، درمان شناختی رفتاری می تواند بسیار مفید باشد.در واقع روانشناسان چنین توصیه می کنند که درمان رفتاری باید اولین قدم درمان بیش فعالی کودکان باشد.
این شکل از درمان بر روی حل رفتارهای مشکل زا تمرکز دارد و پیشنهاداتی را به افراد می کند که از طریق آن ها از تکرار این گونه رفتارها اجتناب کنند.
این شیوه هم چنین برای کودک اهداف و قوانینی را مشخص می کند.به خاطر این که معمولا رفتار درمانی و دارو درمانی مشترکا برای افراد مبتلا به بیش فعالی استفاده می شوند ، می تواند گفت که بهترین نتیجه ممکن برای کودک شما حاصل خواهد شد.
چه مکمل هایی برای کودک مفید است ؟
درمان با مکمل های غذایی نیز می تواند موجب بهبود علائم بیش فعالی شود. برخی از این مکمل ها شامل موارد زیر است :
- زینک
- L-carnitine
- ویتامین B-6
- منیزیم
گرچه محصولات گیاهی مانند جنسینگ و گل ساعتی نیز می تواند به تسکین بیش فعالی کمک کنند.
البته به خاطر داشته باشید که مصرف مکمل ها بدون تجویز پزشک می تواند خطرناک باشد. اگر تمایل دارید که از این روش های درمانی استفاده کنید بهتر است از قبل با پزشک خود مشورت کنید.
بهترین روانپزشک کودک در تهران
مترجم و محقق : ندا ناصری